Kontaktirajte našu prodaju! 0230 471-140, 471-151, 471-321|office@mentapadej.com
//Kako Jomelop E i Jomelop G pomažu kod opekotina

Kako Jomelop E i Jomelop G pomažu kod opekotina

Kako Jomelop E i Jomelop G pomažu kod opekotina

Opekotine su oštećenja kože izazvana toplotom u kojima mnogo ćelije kože stradaju. Svrstavaju se među najčešćim povredama, a posebno je to slučaj kod dece. U zavisnosti od uzroka i stepena povrede, većina ljudi se oporavi od opekotina bez ozbiljnih zdravstvenih posledica, dok, u veoma ozbiljnim slučajevima one mogu dovesti do šoka pa čak i smrti. Takve opekotine, koje zahvataju veliku površinu, zahtevaju hitnu medicinsku pomoć kako bi se sprečile komplikacije.

Uzroci opekotina

Uzroci opekotina mogu biti različiti:

 1. Opekotine od vrelih, ključalih tečnosti
 2. Hemijske opekotine
 3. Opekotine izazvane električnom energijom
 4. Požari ili bilo koja vrsta plamena
 5. Prekomerno sunčanje,

Opekotine nisu statične i mogu da sazrevaju. Posle nekoliko sati, čak i dana izgled i simptomi opekotina se mogu pogoršati, prvi stepen može da pređe u dublje strukture i postane drugi stepen. Opekotine drugog mogu da pređu u opekotine trećeg stepena. Opekotine izazvane hemikalijama mogu dugo da nastave da nanose štetu nakon prvog kontakta sa kožom i ispiranje je potrebno nastaviti najmanje 30 min.

 

 1. Opekotine prvog stepena

Ove opekotine zahvataju samo površni sloj kože i izazivaju minimalno oštećenje. Javlja se crvenilo, minimalni otok, bol i suva koža. Znaći i simptomi kod ovih opekotina se brzo povlače, u roku od nekoliko do nedelju dana. Ovde je bitno posetiti lekara samo ukoliko opekotina zahvata veliku površinu tela, ako je na licu ili na nekom od velikih zglobova.

Najčešće je dovoljna kućna nega, i vreme oporavka će biti kraće ako se na vreme krene sa terapijom.

Bitno je napomenuti da se upotrebom leda može napraviti samo veća šteta. Ne brisati opekotinu ili stavljati vatu, jer ona sadrži mnoštvo malih vlakana koje mogu da se uvuku u povredu i povećaju rizik od infekcije. Izbegavati mazanje maslaca, jaja, zubne paste i sl.

Dejstvo Jomelop-a E kod opekotina prvog stepena

Jomelop E svojim pogodnim lekovitim sastavom vrlo efikasno deluje kod opekotina prvog stepena intenziteta, tako što odmah po stavljanju, na opečeno mesto bol umine i gubi se eritem (crvenilo) u relativno kratkom vremenu. Ovaj melem se upotrebljava kod tek nastalih opekotina,  gde je na opečenom mestu ostala nepovređena koža zahvaćena jačim eritermom (crvenilom). Zato treba hitno reagovati, tj.tamponom vate ili tuferom od gaze, opečeno mesto natopiti melemom, tako da opekotina bude stalno pod dejstvom melema, sve dok se crvenilo ne izgubi. Bol nestaje odmah po stavljanju melema na opekotinu koja se sasvim smiri kada se izgubi crvenilo, što može da traje 2-4 časa od momenta kada je melem stavljen na opekotinu.

 1. Opekotine drugog stepena

Opekotine drugog stepena predstavljaju ozbiljnija oštećenja kože jer oštećenje prevazilazi prvi sloj kože, tj.ulazi u dublje u strukturu kože. Na koži se javljaju bule, i ona postaje izrazito crvena i bolna. Neke bule se otvaraju i daju opekotini mokar izgled zbog izlivanja limfe.

Zbog delikatne prirode takvih rana, potrebno je često previjanje da bi se izbegla komplikacija u vidu infekcije. Vreme koje je potrebno da bi došlo do izlečenja je najčešće dve do tri nedelje, retko duže. Što su bule komplikovanije biće potrebno duže vreme za izlečenje. Nekada je čak potrebno naknadno presađivanje kože sa drugog dela tela.

Trebalo bi da se u svakom slučaju javite lekaru, da uradi procenu, i da vam neophodne savete za dalje lečenje, a obavezno javljanje lekaru je ukoliko je zahvaćeno šire područje lica, ruke, zadnjice ili prepona.

Dejstvo Jomelop G kod opekotina drugog stepena

Jomelop G primenjuje se kod opekotina drugog i trećeg stepena tj.kod povreda gde je koža pokrivena plikovima ili je uništena i kod rana različitog porekla.

Lice koje ukazuje pomoć mora prethodno da izvrši dobro pranje ruku. Po izvršenom pranju, vodu sa ruku pokupiti sterilnom gazom i izvršiti dezinfekciju upotrebom razblaženog alkohola (70% etanol).

Površinu oko rane u širini od oko 5 cm očistiti gazom natopljenom razblaženim alkoholom. Ranu isprati 3% rastvorom hidrogena a kod težih slučajeva (gde je skinuta koža) i sterilnim fiziološkim rastvorom. Ukoliko na opečenu kožu ima plikova, treba ih sterilnom iglom probušiti i iz njih nežnim pritiskom istisnuti likvor (tečnost) i ponovo izbrisati razblaženim alkoholom.

Na četvorostruku sterilnu gazu, nešto veću od veličine rane, sterilnom špatulom (nožem) naneti sloj melema debljine od oko 12 mm.  Ovako pripremljenu gazu staviti na ranu, tako da je sloj melema svom širinom u direktnom dodiru sa njom. Da bi gaza ostala u prisnom kontaktu sa ranom, treba je bez zatezanja previti zavojem ili pričvrstiti flasterom, dakle onako kako je komfornije.

Po stavljanju melema na ranu, bol počinje da se gubi, da bi za relativno kratko vreme sasvim nestao.

Posle svakih 24 časa ceo postupak ponoviti novom sterilnom gazom. Zarastanje rana se sužava i premaz melema ograničavati samo na nezarasli deo rane. Zarasli deo više mazati melemom.

Zarastanje rane

Kad rana zaraste, tj. kada se uhavti pokožica, dalja terapija se nastavlja melemom Jomelop  E, i to na sledeći način:

tamponom vate ili tupferom od gaze zarasli deo opekotine premazati tako da mlada koža bude stalno pod dejstvom melema. To činiti dok potpuno ne nestane crvenilo. Sa primenom melema Jomelop E treba nastaviti sve dok se koža ne normalizuje.

 1. Opekotine trećeg stepena

Opekotine trećeg stepena su najteže opekotine. Izazivaju najveću štetu, i prolaze kroz sve slojeve kože. Mogu dosegnuti čak do krvotoka, vitalnih organa ili kostiju, što može dovesti do smrti.

Zabluda je da su ove opekotine najbolnije, istina je da se bol ne oseća jer su i nervi za bol oštećeni. Koža može biti različitog izgleda: voskasta i bela, ugljenisana, tamno braon ili izdignuta. Nikada ne pokušavajte da ove opekotine lečite sami u kućnim uslovima. Pozovite odmah 194. Ne svlačite odeću, ali vodite računa da odeća nije zalepljena za kožu.

Upotreba Jomelop G je kao i kod opekotina drugog stepena

Kod zarastanja rane trećeg stepena postupak je identičan kao kod opekotina drugog stepena primenom Jomelop E

Neželjeni efekti:

U dosadašnjoj dugogodišnjoj primeni nisu zapažene neželjene nuspojave.

Strije i kako Striament pomaže u uklanjanju strija

Šta su strije?

Strije se “urezane crte” koje se pojavljuju bilo gde na koži kao crtice, tj. linije na koži. Kada se pojave, tada se javljaju ravne crvene linije, a tokom vremena će postati kao blago depresivne bele pruge. One se mogu pojaviti blizu pazuha, na butinama, stomaku, grudima, leđima i preponama.

Kako izgledaju strije?

Strije se na koži javljaju u različitim bojama. Prvo će biti crvene ili ružičaste do purpurno-plave do tanjih, bledih, dok će na kraju biti u potpunosti bele kako vreme prolazi.

Mogu se pojaviti na mnogim delovima tela: leđa, grudi, guza, ramena, stomak i butine.

Kako nastaju strije?

Strije se javljaju kada se telo odnosno koža brzo rasteže iz bilo kog razloga. Tanke linije koje se tada javljaju jesu upravo strije – i to je ukratko najbolje objašnjenje, kako nastaju strije ?

Kolagen je protein koji kožu čini elastičnom. Ako ga koža nema dovoljno, strije se mogu pojaviti dok se telo rasteže.

Strije se mogu dobiti zbog:

 • Brzog povećanja telesne težine ili rasta tokom puberteta
 • Trudnoće
 • Operacije grudi
 • Bavljenja bodibuildingom
 • Visoke količine steroida, bilo iz steroidnih lekova ili bolesti poput Kušinngovog sindroma
 • Marfanov sindrom, genetska bolest koja slabi vlakna kože i uzrokuje neobičan rast

Kako sprečiti strije?

Striament melem za strije se preporučuje kod svih uzrasta, bez obzira na pol, radi prevencije nastanka i tretmana strija, bez obzira na njihovu starost. Naročito se preporučuje u periodu trudnoće, adolescencije i kod nagle promene telesne mase.

Osobine i dejstva Striamenta:

Striament melem za strije je specijalno formulisana emulzija za spoljašnju upotrebu čiju aktivnu komponentu čini standardizovani ekstrakt lekovitog bilja. Jednu od osnovnih komponenti nosača aktivnog biljnog ekstrakta ovog fitopreparata predstavlja prirodno nerafinisano maslinovo ulje koje, zahvaljujući svom hemijskom sastavu, sprečava pojavu strija. Striament melem za strije čini kožu elastičnom i glatkom. Primenjuje se do potpuno estetski prihvatljivog rezultata.

Način upotrebe Striamenta:

U toku trudnoće svako veče istuširati se toplom vodom, telo izbrisati mekim peškirom, a potom blagim utrljavanjem nanositi Striament na telo. Ovakvom upotrebom Striamenta koža ostaje nepromenjena. Postupak nastaviti još neko vreme posle porođaja. Posle porođaja za porodilje koje nisu upotrebljavale Striament postupak je isti izuzev što se nanošenje Striamenta vrši pod malo jačim pritiskom.

Postupak se ponavlja sve dok strije ne nestanu.

Kurje oko – uzroci, simptomi, lečenje i kako ukloniti kurje oko upotrebom CLAVEX-a

S obzirom na to su stopala deo našeg tela koje trpi najveći teret, ona zahtevaju posebnu negu. Zbog delikatne prirode ove regije i konstantog pritiska koji savremen život nameće, obuće koja je anatomski nelagodna, stopala su sklona tome da obole od raznih deformiteta i bolesti kože.

Kako je koža na stopalima, kao i na šakama, najdeblja na našem telu, ukoliko se ne neguje na odgovarajući način, može da postane suva, hrapava i zadebljana, pa da se na njoj pojave razni žuljevi. Bez adekvatne nege je takva koža sklona razvoju bolnih procesa, u koje spada i – kurje oko.

Preveliko opterećenje na stopala često je posledica ubrzanog, savremenog tempa života, a jedan od razloga je i prekomerna telesna težina. Kurje oko može da nastane na bilo kom delu stopala koje trpi pritisak, ali je zbog anatomskih karakteristika, najčešća pojava kurjeg oka na tabanima i u predelima oko prstiju.

Kako nastaje kurje oko?

Kurje oko (clavus) je zadebljanje kože koje najčešće nastaje na koži stopala između malog i domalog prsta, usled nepravilne statike, sa tvrdim središtem koje liči na oko vuka, pa otuda i naziv. Površinski sloj kože se zadebljava i utiskuje poput trna u dublje slojeve kože, te deluje poput stranog tela.

Sredina ovog procesa može da izazove bolnost i da dodatno pogorša statiku promena na stopalu i da pogorša sam proces nastanka i javljanja novog kurjeg oka. Kurje oko je bolno na pritisak obuće. U najvećem broju slučajeva Clavus nastaje na mestu pritiska kosti na kožu i obično kao posledica nošenja tesne obuće. Zato se najčešće javlja na prstima, peti i tabanu.

Odgovor na pitanje kako nastaje kurje oko direktno je povezan sa različitim faktorima, od nošenja neudobne i tesne obuće, preko znojenja nogu, pa sve do urođenih i stečenih deformiteta stopala.

Kurje oko uzrok  – kako se javlja kurje oko

Kada je u pitanju kurje oko uzrok nastanka ove neprijatne pojave na stopalima treba tražiti u brojnim situacijama. Ako imamo u vidu da se odgovor na pitanje kako se javlja kurje oko nalazi u pritisku koji stopala trpi, usled nepravilne statike stopala, ovo su neki od uzorka pojave kurjeg oka:

 • ako je obuća neudobna, tesna ili uska pa se koža stopala neprestano trlja o rubove cipela i proizvodi neprijatno trenje;
 • ako dugo stojite u jednom mestu ili nosite potpetice, usled čega se pritisak stvara na samo jedan, određeni deo stopala koji biva najviše pogođen nepravilnom statikom;
 • postoje neki ljudi koji su skloniji razvitku kurjeg oka, kako zbog genetskih predispozicija koje podrazumevaju viši luk stopala koji stvara povećani pritisak na nožne prste, tako i zbog nepravilnog hoda zbog urođenih ili nastalih deformiteta;
 • ako svirate neki instrument ili učestalo radite poslove koji zahtevaju korišćenje ruku, kurje oko može da nastane i na dlanovima;
 • ako nosite cipele bez čarape, jer se u tom slučaju povećava trenje između cipela i stopala, pa se stvara okidač za nepravilnu statiku koja se samo pogoršava i stvara kurje oko na stopalima;
 • ukoliko patite od dijabetesa, pri čemu je cirkulacija stopala oteža i postoji veći rizik od nastanka kurjih očiju stopala.

Kurje oko se najčešće javlja na mestima oslonca, odnosno na tabanu prema prstuma, najčešće na petom prstu, a može da se javi i na peti. Kurje oko na samom stopalu je veoma tvrdo i bolno, dok na bočnoj strani prsta ima blažu formu i mnogo je mekše.

Clavus (kurje oko) predstavlja izmenjeni, modifikovani žulj, čiju sredinu zauzima okrugla rozasta tvorevina u obliku čepa, opkoljenog uskim prstenom. Ta sredina kurjeg oka, siva i zrnasta, veličine je sočiva i zajedno sa prstenastom lamelom na periferiji daje izgled vučjeg oka. Pored toga, kurje oko je osetljivo na dodir i izaziva bolove prilikom promene vremena.

Kurje oko simptomi – kada se javlja oko?

Kurje oko predstavlja malo ili malo veće zadebljanje upaljene kože koje je u odnosu na stopalo uzdignuto poput male kržice. Kurje oči su bolne na dodir, ali je ovo stanje moguće lečiti uklanjanjem uzroka i pedikirom. Kada je u pitanju kurje oko simptomi se najpre mogu osetiti nakon bola u stopalima.

Pojava kurjih očiju čini kožu stopala osetljivom na dodir, a kurje oči mogu da se javljaju na jednom ili na više mesta. Koža pogođena kurjim okom se lista i peruta, a pojavu ovog stanja može da prati i otok.

Kad je u pitanju kurje oko simptomi mogu da se prepoznaju i nakon bola pri nošenju obuće, a zajedničko za sve ove simptomi je da uzrokuju velike neprijatnosti i da opterećujuće deluju na psiho-fizičko stanje pacijenta.

Kako ukloniti kurje oko, bradavice, žuljeve preparatom CLAVEX

CLAVEX preparat efikasno uklanja kurje oči, bradavice, žuljeve ili hiperkeratoze.

Mlakom vodom i neutralnim sapunom oprati područje gde se nalazi kurje oko, bradavica ili hiperkeratoza, a nakon toga to područje, okolnu površinu kože temeljno osušiti. Na kurje oko, bradavicu ili hiperkeratozu CLAVEX naneti 2-3 puta uzastopno, pri čemu uvek sačekati da se prethodno naneta količina preparata potpuno osuši.

Prilikom upotrebe CLAVEX-a koristiti higijenske štapiće!

CLAVEX primenjivati dva do tri puta dnevno.

Kurje oči se uz disciplinovan tretmani uz pridržavanje ovog uputstva uklanjaju najkasnije za tri dana, a sa uklanjanjem bradavica, većih žuljeva i hiperkeratoza treba biti nešto uporniji jer je u pomenutim slučajevima neophodan duži keratolički tretman.

Potrebno je pridržavati se ovog uputstva, redovno primenjivati CLAVEX i ne premazivati preparatom okolnu zdravu kožu, jer je i ona podložna kertolitičkom debljanju, ali lokalna aplikacija CLAVEX-a nema štetno delovanje.

2020-05-06T22:59:57+00:00 May 6th, 2020|