Kontaktirajte našu prodaju! 0230 471-140, 471-151, 471-321|office@mentapadej.com
/Melemi
Melemi 2018-09-18T16:01:24+00:00

Jomelop E

Melem za otklanjanje ožiljaka, keloida i posledica od opekotinaJomelop E melem je specijalno formulisana emulzija za spoljašnju upotrebu čiju aktivnu komponentu čine etarska ulja i ekstrakti lekovitog bilja standardizovanog kvaliteta. Veoma značajnu komponentu fitopreparata JOMELOP E predstavlja specijalno odabrana podloga, u čiji sastav ulazi nerafinisano maslinovo ulje. Njegova glavna uloga je da obezbedi optimalnu reološku funkciju, zahvaljujući svom hemijskom sastavu (vitamini, polifenoli, steroli). Odličan rezultat melem je pokazao u otklanjanju ožiljaka i keloida nastalih od opekotina i drugih vrsta povreda.

SASTAV: Aqua, Extra virgin olive oil, Lanolinumanhidricum, Acidum stearicum, Lavender oil, Herbal extract, Euxyl K100 0,04%

DEJSTVO: Ovaj melem svojim pogodnim lekovitim sastavom vrlo efikasno deluje kod opekotina prvog stepena intenziteta, tako što odmah po stavljanju, na opečeno mesto bol umine i gubi se eritem (crvenilo) u relativno kratkom vremenu.

Veliki rezultat ovaj melem pokazao je u skoro potpunom smanjenju, odnosno otklanjanju ožiljaka i keloida nastalih od opekotina i drugih vrsta povreda.

NAČIN PRIMENE KOD OPEKOTINA: Lice koje ukazuje pomoć mora prethodno da izvrši dobro pranje ruku. Ovo se postiže pranjem u toploj vodi sa sapunom uz upotrebu četkice. Po izvršenom pranju, vodu sa ruku pokupiti sterilnom gazom i izvršiti dezinfekciju upotrebom razblaženog alkohola (70% etanol).

Ovaj melem se upotrebljava kod tek nastalih opekotina,  gde je na opečenom mestu ostala

nepovređena koža zahvaćena jačim eritermom (crvenilom). Zato treba hitno reagovati,

tj.tamponom vate ili tuferom od gaze, opečeno mesto natopiti melemom, tako da opekotina bude stalno pod dejstvom melema, sve dok se crvenilo ne izgubi. Bol nestaje odmah po stavljanju melema na opekotinu koja se sasvim smiri kada se izgubi crvenilo, što može da traje 2-4 časa od momenta kada je melem stavljen na opekotinu.

NAČIN PRIMENE KOD OŽILJAKA I KELOIDA: Keloide deformisano nabrano tkivo (u narodu poznato pod imenom divlje meso) i ožiljke oprati mlakom vodom uz upotrebu dečijeg ili glicerin sapuna, a zatim to mesto osušiti čistim mekim peškirom. Tako pripremljeno mesto natopiti melemom i vrhovima prstiju blago masirati 5-10 minuta uz povremenododavanje melema. Ovo činiti ujutro i uveče pre spavanja. Kod starijih ožiljaka i keloida postupak je isti, samo što masaža traje 20-30 minuta uz primenu snažnije masaže. I u jednom i u drugom slučaju, uveče pre spavanja, na ožiljke i keloide staviti četvorostruku gazu natopljenu melemom i fiksirati je zavojem ili flasterom i tako provesti noć.

Terapija traje zavisno od starosti i veličine ožiljaka odnosno keloida.

NEŽELJENI EFEKTI: U dugogodišnjoj praksi nisu zabeležene neželjene pojave.

NAČIN ČUVANJA: Melem se čuva na sobnoj temperaturi zaštićen od svetla.

Pre svake upotrebe snažno promućkati.

PAKOVANJE: Plastična boca u 145 ml melema.

KONTROLIŠE: ZAvod za javno zdravlje Subotica

ROK UPOTREBE: 18 meseci

Jomelop G

Melem za opekotineJomelop G je specijalno formulisana mast za spoljašnju upotrebu čiju aktivnu komponentu čine etarska ulja i ekstrakti lekovitog bilja standardizovanog kvaliteta. Veoma izraženo antiinflamatorno, antimikrobno, analgetičko i astrigentno dejstvo preparata upotpunjeno je upotrebom nerafinisanog pčelinjeg voska i maslinovog ulja u formulaciji njegove podloge. Ovi nosači produžavaju dejstvo preparata na mestu primene, obezbeđuju povoljnu sredinu za proces zarastanja, a zahvaljujući svom hemijskom sastavu (visoka koncentracija biofenola, vitamina, fitosterola), utiču i na ukupno farmakološko dejstvo fitopreparata.

SASTAV: Jomelop-G predstavlja dispergovan ekstrakt lekovitog bilja iz poslednje berbe u

polučvrstoj masnoj podlozi pčelinjeg voska i maslinovog ulja.

DEJSTVO: Ovaj melem je namenjen za zaceljivanje rana na koži lica i tela, nastalih dejstvom  raznih agenasa (vatre, hemikalije, fizička dejstva i dr.). Primenjuje se kod opekotina drugog i trećeg stepena tj.kod povreda gde je koža pokrivena plikovima ili je uništena i kod rana različitog porekla.

NAČIN PRIMENE: Lice koje ukazuje pomoć mora prethodno da izvrši dobro pranje ruku. Po

izvršenom pranju, vodu sa ruku pokupiti sterilnom gazom i izvršiti dezinfekciju upotrebom

razblaženog alkohola (70% etanol).

Površinu oko rane u širini od oko 5 cm očistiti gazom natopljenom razblaženim alkoholom. Ranu isprati 3% rastvorom hidrogena a kod težih slučajeva (gde je skinuta koža) i sterilnim fiziološkim rastvorom. Ukoliko na opečenu kožu ima plikova, treba ih sterilnom iglom probušiti i iz njih nežnim pritiskom istisnuti likvor (tečnost) i ponovo izbrisati razblaženim alkoholom.

Na četvorostruku sterilnu gazu, nešto veću od veličine rane, sterilnom špatulom (nožem) naneti sloj melema debljine od oko 12 mm.  Ovako pripremljenu gazu staviti na ranu, tako da je sloj melema svom širinom u direktnom dodiru sa njom. Da bi gaza ostala u prisnom kontaktu sa ranom, treba je bez zatezanja previti zavojem ili pričvrstiti flasterom, dakle onako kako je komfornije.

Po stavljanju melema na ranu, bol počinje da se gubi, da bi za relativno kratko vreme sasvim

nestao.

Posle svakih 24 časa ceo postupak ponoviti novom sterilnom gazom. Zarastanje rana se sužava i premaz melema ograničavati samo na nezarasli deo rane. Zarasli deo više mazati melemom.

Kad rana zaraste, tj. kada se uhavti pokožica, dalja terapija se nastavlja melemom “Jomelop – E”, i to na sledeći način: tamponom vate ili tupferom od gaze zarasli deo opekotine premazati tako da mlada koža bude stalno pod dejstvom melema. To činiti dok potpuno ne nestane crvenilo. Sa primenom melema “Jomelop – E” treba nastaviti sve dok se koža ne normalizuje.

NEŽELJENI EFEKTI: U dosadašnjoj primeni nisu zapažene neželjene nuspojave.

NAČIN ČUVANJA: Melem se čuva na sobnoj temperaturi, zaštićen od svetla i vlage.

PAKOVANJE: Plastična teglica sa 50 ili 90 grama.

ROK UPOTREBE: 18 meseci

KONTROLIŠE: Zavod za javno zdravlje Subotica